Tips

Wij hebben voor u acht tips om meer aardappelen, groente en fruit (AGF) te eten. Deze producten helpen mee om het hart gezond te houden. Ze zitten bomvol vitamines, mineralen, vezels en antioxidanten.

 

Eet daarom minstens 200 gram groenten en 2 stuks fruit per dag. Onze acht tips zijn:

 

  1. Voeg stukjes fruit toe aan je kom ontbijtgranen om lekker op te kunnen knabbelen.
  2. Gebruik vers fruit voor een heerlijke salade of smoothie.
  3. Eet bij elke lunch en warme maaltijd een schaaltje salade of rauwkost.
  4. Gebruik fruit en groenten om je boterhammen op te frissen.
  5. Voeg stukjes groenten toe aan rijst- of pastasalades.
  6. Maak zelf groentesoep met veel verse groenten. Pureer de soep met een staafmixer voor een fluweelzacht resultaat.
  7. Voeg extra veel groenten toe aan pastasauzen.
  8. Trakteer jezelf op tropische fruitsoorten, zoals mango en papaja. Gezonder dan snoep en chocolade! Eet stukjes rauwkost als tussendoortje.

Groente Bewaren - De Beste Tips

Groente niet meer smakelijk, dus de compost hoop op ...?

Nee, absoluut niet ... het kan anders!

Hoe kun je groenten het beste bewaren ...?

Er zijn een aantal algemene handelingen waardoor groente langer vers blijven.

De koelkast is bedoeld om groenten en fruit langer houdbaar te houden. De temperatuur in de koelkast moet tussen de 3 en 7 graden liggen.

Groente invriezen ...!

Dus ... ontdooide groente weer invriezen mag alleen wanneer de groente gekookt is geweest.

Hieronder enkele tips om groenten op de juiste manier te bewaren ...!

Welke bewaarmethode de beste is, varieert per groente.

Groenten die van origine uit een warm klimaat komen, zoals tomaten, paprika en aubergines, bewaar liever niet in de koelkast. Bewaren op kamertemperatuur is het beste, bijvoorbeeld op de fruitschaal.

Daarentegen houden de groenten die van nature onder de grond groeien, zoals uien en aardappelen, liever van een droge, donkere plek buiten de koelkast. Bewaar ze tussen de 8 en 15 graden. Vaak is dit mogelijk in een kelder of donkere ruimte waar de temperatuur constant is.

De meeste groenten kun je het beste in de groentela van de koelkast bewaren, zoals prei, knolselderij, sperziebonen, kool, spruitjes en spinazie.

Een moderne, zeer efficiënte en gemakkelijke manier om groenten te bewaren is het invriezen.

Groente invriezen is wel de snelste en gemakkelijkste methode om groenten te bewaren. Een groot voordeel is dat er nagenoeg geen veranderingen zijn aan de smaak, geur, kleur of omvang van de groenten. Stelregel is dat de meeste groenten, voordat deze worden ingevroren, eerst geblancheerd moeten worden. Laat de groenten goed afkoelen, uitlekken en vries vervolgens snel in. Door snel in te vriezen blijven de vitaminen beter behouden. Gelukkig is de techniek van de vriezer tegenwoordig optimaal verbeterd. Op de meeste vriezers zit een functie Supervriezen. Door één druk op de knop wordt het vriesproces versneld.

Ontdooi de groenten niet te snel. Haal ze 's morgens of de avond vantevoren al uit de vriezer en laat ze afgedekt in de koelkast ontdooien. Dus zeker niet op kamertemperatuur. In het ontdooide vrieswater ontstaat een razendsnelle vermenigvuldiging van bacteriën.

Ontdooide en niet gekookte groente weer invriezen is absoluut niet veilig. De bacteriën die zich in het dooiwater hebben vertienvoudigd worden mee ingevroren. Een deel van de bacteriën sterft af, maar het grootste deel overleeft het.

Tot slot ...

Groenten zijn perfect te bewaren met de juiste toepassingen en bewaarmethodes.

Zorgzaam zijn voor uw verse en knapperige groente ...

de beste investering voor groente bewaren... 

een 'coole' koelkast of diepvriezer ...!